Derfor er dine vaner så svære at forstå (og bryde)

Hvis du kæmper med dårlige spise- eller drikkevaner, så kender du med garanti adfærden – men kender du selve vanen?

Du ved som regel altid om du drikker for meget rødvin eller du spiser for meget slik, mad eller kage. Selve vaneadfærden (altså at spise eller drikke) er jo synlig. Ligesom tallene på vægten og bukserne der ikke længere passer.

Men måske kender du ikke selve vanen. For din vane er nemlig mere end din adfærd.

Kort fortalt er din vane en forbindelse i din hjerne, som kobler din adfærd sammen med nogle situationer og følelser. Det er derfor du har så svært ved at forstå den – hvis du bare kigger på adfærden. Din vaner er altså ikke det samme som din adfærd. Men din vane er heller ikke situationer eller følelser. Din vane er forbindelsen imellem dem.

Din vane er altså et netværk i din hjerne, som du måske aldrig før har været opmærksom på!

At du pludselig oplever en stærk trang (en følelse) til at spise snacks (en adfærd) når du sætter dig i sofaen efter en lang dag (situation) er tilsammen det som er vanen. Og derfor handler vanearbejde om at opdage hele vanen og begynde at arbejde med den forbindelse.

For hvad nu hvis du kunne lære dig selv at du sidde i sofaen uden at putte noget i munden.

Og måske endda regulere dine følelser efter en lang dag, på en måde du er mere glad for, end ved at spise og drikke?

Det kræver at vi går på opdagelse og sammen begynder at opdage de forbindelser imellem situationer, følelser og adfærd, som du har fået lært dig selv. Og begynder at forudse situationerne og følelserne der dukker op der – og lærer at håndtere dem på en måde du er mere tilfreds med.

Det gør du ved at du begynder at se på hele vanen – og ikke bare adfærden.

Sådan ser hele din vane ud:

Og hvis man ser på dine vane som et netværk i din hjerne, kan der begynde at ske stor forandring – meget hurtigt. For når vi har opdaget forbindelserne, kan vi sammen begynde at tale om dem og at aflære dem.

Dit vanearbejde handler altså om at holde op med at stirre på adfærden (det nytter faktisk ikke noget at tænke på rødvin, hvis du gerne vil drikke mindre rødvin) og at bruge den bevidsthed til at træne nye måder at håndtere dine livssituationer og følelser på.

Hvis du gerne vil have hjælp til at opdage de forbindelser du har lært dig selv igennem de sidste mange år, som gør at du har så svært ved at lade være med at spise og drikke (og ikke kan forstå hvorfor). Og skal jeg hjælpe dig med at træne en bedre måde at håndtere dem på – i årene der kommer, så kontakt mig nu.

Lige nu: Book en 30 minutters telefonkonsultation – 100% gratis

Du kan også ringe 61678913 og få svar på om jeg kan hjælpe dig.

PS: du behøver faktisk ikke fortsætte med at kæmpe med dine vaner resten af dit liv – det kræver bare at du overkommer dit ubehag og tager kontakten nu. Valget er dit – et lille ubehag nu – eller et større, i resten af dit liv 🙂